Barcelona

Dag 1: We vertrekken ’s ochtends op een prettige tijd van Schiphol zodat we rond de middag landen op het vliegveld van Barcelona. In het hotel kleden we ons snel om en we vertrekken naar de oude binnenstad waar we een stadswandeling gaan maken. We hebben de wandeling door de wijk Ribera uit de Marco Polo gids gekozen. Heerlijk de sfeer van de stad opsnuiven, een lekkere salade met een glaasje wijn voor de lunch. In de Middeleeuwen was dit de wijk van handelaren en ambachtslieden, en dit bepaalt tot op de dag van vandaag het karakter van dit stadsdeel. Smalle straten, nauwe poorten, eenvoudige huisjes, verstofte werkplaatsen en straten die de naam dragen van de in vroeger tijden gangbare ambachten, zoals Sobreres (hoedenmakers) of Argenteria (zilversmeden). In deze wijk vind je ook veel kunst, cultuur en restaurantjes. Al met al een goed begin van deze vakantie.

’s Avonds gaan we eten in Port Olympic, de haven die voor de Olympische Spelen van 1992 is gebouwd. Het uitzicht op de haven is fantastisch. De twee torens zijn de entree tot de haven. In het restaurant laten we ons verrassen door de gastvrijheid. We worden binnengehaald door een ober die Engels spreekt, dit blijkt vrij snel de enige ober te zijn die Engels kan. En aangezien wij geen woord (behalve bier) in het Spaans spreken kan dit nog leuk worden. Uiteindelijk was het een heerlijke maaltijd met veel verrassingen en extra’s.

Dag 2: Vandaag staat Montjuic op het programma. We vertrekken ’s ochtends naar Placa d’Espanya en lopen naar boven richting het Musee Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). We slaan dit museum over aangezien we hier vorige keer al zijn geweest. We waren toen niet erg gecharmeerd van de kunst. Het is Catalaanse kunst, en wat wij hebben gezien voornamelijk Romaanse kunst. Begin 20ste eeuw werden de eerste pogingen gedaan om van Montjuic een stadspark te maken, een extra stimulans kwam tijdens de wereldtentoonstelling van 1929 waarvoor diverse tuinen, paviljoens en paleizen zijn gebouwd. In 1992 werd de heuvel ook nog een sportief centrum met het Olympisch stadion en zwembad.

Een interessant museum is een volgens origineel ontwerp gereconstrueerde Duitse Wereldtentoonstellingspaviljoen dat Bauhausarchcitect Mies van der Rohe ontwierp. Helaas zijn we hier niet geweest, maar dit staat zeker voor de volgende keer op de agenda. We lopen door en gaan naar Pablo Espagnol, dit is voor de tentoonstelling van 1929 gebouwd. In het ‘dorp’ zijn diverse bouwstijlen uit Spanje te zien en daarnaast zijn er diverse kunstenaars die hun werk tentoonstellen. De entree voor Pablo Espagnol vond ik vrij hoog, achteraf redelijk het geld waard.

Vervolgens wandelen we langs het Olympisch stadion, waar we de vorige keer zijn geweest, naar het Museum van Joan Miro. Het museum is in een mooi gebouw gehuisvest en heeft een collectie schilderijen, beelden en wandtapijten. Bij de entree kun je een oortje krijgen waardoor je veel informatie over diverse kunstwerken kunt krijgen. Zeer de moeite waard.

We lopen door richting het Castel. Het laatste stuk moeten we met een treintje doen, helaas hebben we niet voldoende geld bij ons om naar boven te gaan. We dalen weer af naar de stad. ’s Avonds genieten van tapas in diverse restaurants.

Dag 3: We beginnen bij Mercat de Sant Josepi / La Boqueria. Dit is een echte must. Dit is de markt waar de locale restaurants hun vis, vlees en groente halen. Vooral ’s ochtends liggen alle waar nog mooi op de tafels. Een goede plek ook om foto’s te maken. En je kan er ook nog lekkere fruitdrankjes halen.... Vervolgens gaan we naar Palau Guell, gezien restauratiewerkzaamheden kunnen de normale rondleidingen niet doorgaan, maar we kunnen een gratis kaartje krijgen voor ’s middags om het dak van het huis te bewonderen. Omdat we toch iets van Gaudi willen zien gaan we naar Casa Mila, het woonhuis van Gaudi. Daar staat om 11 uur  alleen al een rij van meer dan een uur. We hebben het huis de vorige keer al gezien en besluiten dat we het daar bij laten. Het huis is zeker de moeite waard om te bezoeken, met name het dak is zeer bijzonder. De ochtend is ondertussen bijna om en we besluiten wat eten voor de lunch te halen bij een supermarkt en lekker in een park te gaan zitten. We gaan naar Parc Joan Miro, een heerlijk park met een klein stukje gras waar je op mag zitten. We zien een papegaai! Na het brood met kaas en vlees en het water en de wijn houden we een siesta.

’s Middags kunnen we terecht bij Palau Guell. Dit is een huis van de heer Guell die Gaudi in zijn opdracht gebouwd heeft. Van binnen is de lichtinval zo gemaakt dat het lijkt of je in een kerk bent, heel bijzonder. Verder heeft Gaudi zich op het dak uitgeleefd op de schoorstenen, de meest fantasierijke kleuren en vormen worden gebruikt. We eindigen de middag op een terras op Placa del Pi, in de oude stad. We genieten weer van diverse tapas in drie restaurants.

Dag 4: We vertrekken vroeg naar de Sagrada Familia, de cathedraal van Barcelona. Deze kerk is nog in aanbouw en het is leuk om het verschil met de vorige keer te zien. We beklimmen de torens, waar vandaan je de bouwwerkzaamheden goed kan bekijken. Gelukkig zijn we vroeg gegaan, want als we weer beneden staan is het plein al vol mensen en staat er een rij bij de ingang. We halen in een supermarktje weer iets te eten en gaan naar Parc Guell. Dit park is in opdracht van de heer Guell door Gaudi gebouwd. Het oorspronkelijke doel was een stadspark te ontwerpen waar de inwoners hun markt konden houden en ook konden genieten van de tuinen. Dit laatste gebeurt wel, maar het park ligt zo hoog boven de stad dat het voor een markt geen goede locatie is. Het marktplein is een plek geworden om emnsen te bekijken en bij de ingang staat de beroemde hagedis.

Het is onze laatste avond en we gaan lekker uit eten vlakbij ons hotel. We ontmoeten een groep Engelse dames die een vrijgezellenfeest vieren in Barcelona, ik kan hierbij bevestigen dat zij zich niet gedragen hebben...

Dag 5: De laatste dag. We hebben geen plannen gemaakt en Harold wil nog graag naar het voetbalstadion van Barcelona. De tentoonstelling bij het stadion is leuk en gaat ook over alle sporten die in Barcelona beoefend worden. Natuurlijk veel voetbaldingen, foto’s, blaadjes en atributen. Onze lunch gebruiken we in de haven en het laatste uurtje ontspannen we nog even op het strand.

Conclusie: Het blijft een fascinerende stad, veel kunst en een heerlijke relaxte sfeer, lekker eten en goede wijn. Al met al een plek waar we niet voor het laatst zijn geweest.