Reisverslag Kenia en Tanzania

Hieronder vind je ons reisverslag, de foto's die hier bij horen vind je in het foto album. De naam van de foto begint met een cijfer dat correspondeert met de dag. Veel lees- en kijkplezier!

Vrijdag 17 september, dag 1:
We vliegen met 30 minuten vertraging weg van Schiphol in een 777!!! Een heerlijk toestel, waar we onze eigen lcd scherm hebben en de keus uit ongeveer honderd films, muziek, spelletjes, enzovoorts. Als we landen hebben we behoorlijk
vertraging bij de douane en we zien eigenlijk niemand met een label van Shoestring (onze reisorganisatie). Als we eindelijk met onze bagage buiten zijn blijken we net op tijd te zijn. De reisleider was van plan snel te gaan vertrekken. Het probleem was dat de rest van de groep vanaf Brussel gereisd was en dus eerder geland.... We rijden met onze truck naar een camping net buiten Nairobi waar onze tenten al klaar staan.

Zaterdag 18 september, dag 2:
Vandaag bezoeken we een weeshuis voor jonge dieren. Tussen 11 en 12 uur kun je daar kijken hoe de olifantjes en neushoorns gevoerd worden. De olifanten kun je aaien. 's Middags gaan we via een citytour door Nairobi naar het Nairobi museum. Hier wordt verteld over de verschillende stammen, dieren en geschiedenis. Op de terugweg krijgen we midden in de stad pech met de brandstoftoevoer. We moeten uit de truck, tussen de lijmsnuivers door naar een ander busje. Deze chauffeur brengt ons naar de supermarkt. Tijdens het eten 's avonds in restaurant Carnivore (een groot succes) leren we iedereen een beetje kennen. De truck is inmiddels weer gerepareerd.

Zondag 19 september, dag 3:
We staan vroeg op (6 uur) en rijden naar de camping Mountain Rock lodge / Bantou. We hebben gelukkig een relatief goede weg en genieten onderweg van het uitzicht. Het landschap is vrij droog en kaal, met af en toe een dorpje of markt.

Als we aankomen is het bijna tijd voor lunch. Wij hebben vandaag corvee en moeten direct aan het werk. De groep is opgedeeld in groepjes van drie mensen, elk groepje heeft gedurende de reis drie keer corvee. Deze corveedienst houdt in dat je de truck moet vegen, moet helpen bij bereiden van de drie maaltijden en uiteraard de afwas mag doen. Wij hebben geluk dat we vanochtend een camping hadden waar de lunch verzorgd werd, dus daar hoefden we nog niets te doen. Na de lunch maken we in twee groepen een wandeling met een gids door het bos naast de camping. Lekker drie uurtjes lopen, vogels en apen en planten bekijken. Aan het begin van de wandeling zitten twee masai heren bij hun vee. We mogen een foto maken tegen betaling. Daar heeft niemand zin in. De gids laat ons zien welke blaadjes we moeten gebruiken voor deodorant, voor parfum en henna. We zien voor het eerst hoe de boeren aan het eind van de dag hun koeien en geiten weer naar huis brengen. De beesten hebben geen weiland, maar de boer (of zn kinderen) gaan met de beesten op pad om een goede graasplek te vinden. s Avonds eten we bij ons eerste kampvuur. Bij de camping is een soort kantine waar nog een biertje gedronken kan worden. Uiteraard maken we daar gebruik van. In de kantine zitten ook een aantal masai mannen. We gaan dansen en we krijgen zelfs de locals en masai aan het dansen. Paul en Sabine organiseren dat we een stoelendans gaan doen. Eigenlijk wil niemand maar als we bezig zijn is het wel weer grappig. De masai en locals doen mee!

Maandag 20 september, dag 4:
We rijden vandaag bijna de hele dag, de snelheid valt een beetje tegen. We passeren de evenaar, waar we een demonstratie krijgen. Om de tijd compenseren besluiten we pas te gaan lunchen als we gearriveerd zijn. Om drie uur arriveren we bij het Nationaal Park Samburu, we gaan morgen naar binnen. We kamperen aan de rand van de rivier. 's Avonds worden we opgehaald door de vrouwen uit het Samburudorp. Ze laten ons de huizen zien en hoe de gemeente in elkaar steekt. Er is daar polygamie. Als een man meer dan 5 koeien heeft, dan kan zijn eerste vrouw daar niet meer voor zorgen, hij is dan rijk genoeg voor een tweede vrouw. Elke vrouw heeft een huis (hut), waar zij met haar kinderen woont. De man kan dagelijks kijken waar hij overnacht. s Middags dansen we (de vrouwen) met de vrouwen, we krijgen kettingen om en leren hoe zij bewegen zodat we een rinkelend geluid kunnen maken. Uit onder andere de opbrengsten van de toeristen is een lagere school gebouwd voor de kinderen uit de omgeving. We mogen binnen kijken, de kinderen zijn speciaal voor ons in de school. Er is n lokaal en een juf, en er wordt elke dag van 8-11 les gegeven.

Na het avondeten komen de vrouwen samen met de mannen naar de kampeerplek. De mannen gaan een aantal dansen laten zien. Onder andere het hoogspringen (zie ook de reclame van koek met masaikrijgers). Verder dansen ze om het vuur, eerst alleen en later ook met de vrouwen. De mannen uit onze groep moeten daarna meedansen en ook de vrouwen komen weer aan bod. We begrijpen dat dit tradities zijn, ik vraag mij af in hoeverre al deze zaken nog steeds aan de orde zijn.

Het is voor het eerst een lekker warme avond.

Dinsdag 21 september, dag 5:
De zonsopgang aan de rivier is prachtig, geen bewolking, water, boompje, zie de fotos. Gauw alles afbreken en in de truck, vandaag gaan we het park in. Tijdens onze eerste gamedrive zien we onder andere Impala, gerenuk, giraffe, zebra, olifant, dik dik, gazelle, gele en rode neushoornvogel, oryx, zwijnen, meerkat (witte aap), bavianen en een hele hoop vogels. We lunchen op de campsite in het park, daar hebben we ook een paar uurtjes vrij. Tijd voor de eerste was. Bij de campsite is ook een lodge met zwembad. Een aantal van de groep gaan even zwemmen en maken gebruik van de wcs. Bij de camping zijn namelijk alleen hangwcs. 's Middags maken we een tweede drive, we zien onder andere buffels en parende olifanten (dit is zeer bijzonder). We hebben nu dus twee van de big five gezien (olifant, buffel) Nog drie te gaan (leeuw, neushoorn, luipaard). s Avonds bij het kampvuur bespreken we topics. De reisbegeleider Kip wil graag meer weten over homos, hoe krijg je dat en hoe kom je er weer vanaf? Het werd een lange avond waar we veel nieuwe dingen verteld hebben aan onze Keniaanse vrienden.

Woensdag 22 september, dag 6:
We staan om 5 uur op om nog een gamedrive te kunnen doen. En het is niet voor niets, we zien een leeuw (nummer 3). We moeten om 8.30 uur het park uit en vertrekken voor een lange rit naar Thompson Falls, we arriveren om 18.30 uur. Het is een lange dag geweest. Het is hier ook veel kouder dan in het park.

Donderdag 23 september, dag 7:
's Ochtends maken we een wandeling van ongeveer 1,5 uur naar Thompson Falls. Wederom prachtige natuur. We maken de afdeling van de volledige waterval en kunnen vervolgens vrij dichtbij de waterval komen. Na een douche eten we een heerlijke brunch en daarna vertrekken we naar Lake Naivasha. Helaas zijn we daar pas om 17 uur. Het is een mooie camping aan het water. We mogen 's avonds niet bij het water komen omdat de nijlpaarden dan uit het water komen om te grazen. Het regent 's avonds een klein beetje, maar de bar biedt uitkomst. We hebben vandaag 4 visarenden gezien, erg indrukwekkend.

Vrijdag 24 september, dag 8:
We blijven een dagje hier. Op het programma staat een bezoek aan Hell's Gate. Aangezien de truck gerepareerd moet worden gaan we er met de fiets naar toe. De te kleine mountainbikes zijn niet erg comfortabel, maar goed. Dit is een van de enige parken waar je lopend en fietsend tussen de dieren mag. We zien zwijnen en veel zebra's. Bij Hell's Gate gaan we een wandeling maken van ong 1,5 uur maken, dit is fantastisch. Er zijn warm water geisers... Om half drie zijn we weer op de camping. Het was een erg mooie tocht, maar gezien de hitte erg vermoeiend. s Middags maken we nog een boottocht om de nijlpaarden en pelikanen en nog veel meer vogels te bekijken.

Zaterdag 25 september, dag 9:
s Ochtends vroeg word ik (Mariska) ziek. Na 2 keer overgeven en diaree besluit ik deze dag niet mee te gaan op de game drive, ik voel me niet zo goed. We moeten wel al onze spullen weer pakken, want vanavond kamperen we vlak bij Lake Nakuru. De game drive zal deze keer in aparte busjes gedaan worden, aangezien de truck niet in het park mag. Voordat we naar het park rijden gaan we nog een aantal boodschappen doen en er is gelegenheid om geld te wisselen. Vervolgens zetten we de groep af bij de ingang van het park en ik vertrek met Kip, Dick en Antony weer naar het dorp.

Ondertussen is Harold met de groep in het park Nakuru. Vooral s ochtends is het erg leuk, veel flamingos en pelikanen en ze zien zowel de witte (breedlip) als de zwarte (puntlip) neushoorn. In de middag is het iets minder, er wordt druk gezocht naar een luipaard, maar die vinden ze niet. Helaas.

Tijdens en na het eten regent het een beetje, maar gelukkig is er een bar waar we gezellig kunnen zitten. Ik duik uiteraard vroeg het tentje in, en de rest vermaakt zich prima. De eerste Tusker shirts worden aangeschaft. Tusker is een biermerk, ik vond het bier niet super, maar het was een mooi logo.

 
Zondag 26 september, dag 10:
We rijden naar Kakamega Forrest, een flink stuk rijden vandaag. Gelukkig zijn de wegen relatief goed, behalve het eerste stuk. Ik voel me een stuk beter, gelukkig, en heb weer zin in iets te eten. Ik heb weer corvee en als we arriveren beginnen we direct aan het avond eten. We maken een kolenvuur, waar ongeveer drie grote pannen oppassen. Onze kok Dick is heel aardig maar niet heel efficient, dit betekent dat het koken altijd veel tijd kost. Normaal gesproken begint hij rond 15 uur met koken en als we geluk hebben is het dan om 19.30 uur klaar. Het is wel altijd erg lekker.

Kakamega Forrest is een regenwoud dat vroeger door verschillende landen heeft gelopen. Het is nu een stuk kleiner en we gaan morgen een wandeling maken door het regenwoud. Vanmiddag zijn er al een aantal een klein stukje het bos in geweest, Harold was natuurlijk vergeten zijn pijpen aan de broek te ritsen en hij is flink gestoken.

Er is hier geen bar op de camping en eigenlijk is het wel weer gezellig, een avondje bij het kampvuur. Er wordt lauw bier en fris geregeld.

Maandag 27 september, dag 11:
Vanochtend staat er vr het ontbijt/brunch een wandeling van 3 uur op het programma. We lopen eerst door het regenwoud heen. Dit is wel even wat anders dan de steppes waar we eerder zijn geweest. Gelukkig is het goed weer, droog. De lucht is alleen natuurlijk zeer vochtig in het bos. We horen heel veel geluiden, maar zien behalve een groot aantal apen boven in de bomen, niet heel veel dieren. Als we uit het bos komen lopen we naar het uitzichtpunt vanwaar we een groot deel van het regenwoud kunnen overzien. Dit is erg ver uitgestrekt. Aan de randen zie je veel theeplantages. Dit is ondertussen ook beschermd gebied. Als deze plantages namelijk worden verwijderd voor het bouwen van huizen, dan moet het woud verder gekapt worden om theeplantages te plaatsen. Bij het uitzichtpunt is ook een batcave (vleermuisgrot), we mogen naar binnen, ik besluit lekker van het uitzicht te genieten. De vleermuizen vinden het ook niet zo leuk, al die zaklampen en flitsers van de fototoestellen. Net voor het middaguur lopen we terug naar de camping en dit het tijdstip dat er veel vlinders zijn. Heel bijzonder, van groot tot klein, felle kleuren, schutkleuren. Er zijn hier een paar honderd soorten in het bos en we hebben er erg veel gezien. Als we terug zijn blijkt dat we 5 uur hebben gelopen. We hebben ontzettend honger, want vooraf hebben we net een sandwich gehad.

s Middags hebben we de gelegenheid naar een school te gaan, maar daar is weinig belangstelling voor. Ook wij besluiten lekker te relaxen. Ik slaap nog een paar uurtjes bij. Ondanks het regenwoud hebben we veel geluk hier, bijna geen regen en veel zon!

Dinsdag 28 september, dag 12:
Vanochtend mochten rustig aan doen. We hebben een reis voor de boeg, maar deze is niet zo heel erg lang. Verder is het hier beter vertoeven dan naar Kisii, waar we in een eenvoudig hotel gaan overnachten. Als we net onderweg zijn stoppen we alweer, in Kisumu. Dit is de laatste grote stad tot en met de Ngorongoro krater die we gaan bezoeken. Dit betekent dat iedereen voor 5 warme dagen water moet kopen. Verder is hier de gelegenheid om te internetten, aangezien ook Dick en Kip inkopen moeten doen.

Onderweg vanaf Kisumu hebben we heel veel regen en dit betekende met onze zeer lekke truck dat een aantal mensen, waaronder ik, tot op het ondergoed nat waren. In Kisii hebben we in een hotel geslapen, dit klinkt luxer dan het was. Het bleek een klooster, met op bijna elke kamer een douche en toilet. Het was redelijk schoon, maar toen we de douche aanzetten kwam er geen water uit. Toch jammer....

Woensdag 29 september, dag 13
De volgende ochtend om 7.30 weer in de truck op weg naar de grens. Voor de grens nog bij een curiosa winkel gestopt waar ze van alles met zeepsteen maakten. Erg leuk, maar kon niet veel kopen want je moet het allemaal maar meeslepen en zeepsteen is best zwaar. De grens was wel bijzonder. Eerst moet je een uitreisformulier invullen voor Kenia. De paspoorten gaan naar een kantoor, daar krijg je een stempel in je paspoort en dan kan je pas verder. Er kwam een man in de bus die geld kon wisselen. Goochelen met dollars, keniaanse shillingen en tanzaniaanse shillingen. Ging redelijk goed allemaal. Vervolgens moet je een inreisformulier voor Tanzania invullen. De paspoorten allemaal weer naar een kantoortje, een stempel zetten en in totaal ben je een uur verder. En dan hebben ze het snel gedaan... In Tanzania zijn de wegen allemaal een stuk beter en de reis verloopt verder goed. We zetten onze tenten neer in Speke Bay, een baai aan het Victoria meer. Het meer zelf is drie keer zo groot als Nederland, de baai viel wel mee. De camping ziet er goed uit, schone toiletten en af en toe een goede straal warm water.

Donderdag 30 september, dag 14                                                                                                                                                      In Speke Bay kun je een aantal excursies doen, het geheel wordt alleen gerund door een Nederlander en daar zijn de prijzen ook naar. Harold maakt een kanotocht naar het dorp, dit valt best tegen. Ik besluit een relaxdag te maken. Het is heerlijk, eindelijk een boek lezen. We zien wel een aantal vogels en een aantal mensen zien een varaan en een krokodil. Helaas mis ik dit. Er is een lekker strandje met een bar in de schaduw.

Vrijdag 1 oktober, dag 15
Vanuit Speke Bay rijden we Serengetti National Park in. Daar hebben we onze eerste game drive. We zien een hoop dieren gezien, waaronder leeuwen. Zie de vele fotos in ons album. De camping is zr basic. Er is geen water en er zijn alleen hangwc's met een groot gat eronder. De geur is niet te harden, maar we hebben weinig keus. 's Avonds mag je niet alleen op de camping rond lopen, aangezien we midden in het park zitten en de hyena's regelmatig het camp bezoeken. s Avonds aan het kampvuur horen we in de verte het geluid van de hyena.

Zaterdag 2 oktober, dag 16
Nog een dagje Serengetti. 's Ochtends vroeg de eerste game drive om zoveel mogelijk te zien. Na de eerste game drive lunchen we op de camp site en daarna kunnen we relaxen in een lodge. Er zijn daar wc's!! 's Middags weer verder rijden. We zien onder andere een cheeta! Wel van een afstandje, maar wat een bijzonder beest. Helaas gaat het regenen en moeten we iets eerder stoppen dan we gepland hadden. Gauw naar de camping. Helaas horen we geen hyenas meer.

Zondag 3 oktober, dag 17
Onze laatste ochtend in de Serengetti. Als we wegrijden zien we een leeuw zich tegoed doen aan een zebra. Een aantal jakhalzen op de achtergrond en uiteraard gieren in de buurt. Fantastisch begin van de ochtend. Verder bijzonderheid is
dat we een cheeta familie van zeer dichtbij zien. Helaas missen we de luipaard, onze laatste uit de 5 groten.

's Middags rijden we door naar Park Ngorongoro. Beide parken, Serengetti en Ngorongoro zijn zeer vlak en droog. Ze liggen aan elkaar vast en dit betekent dat wij moeten proberen rond het middaguur bij de grens te zijn. Op de grens is een heuvel en de weg loopt over die heuvel heen. Wij begrijpen het niet zo goed, maar er zal een reden voor zijn geweest. Op de grens lunchen we en we vervolgen onze weg in park Ngorongoro. Het is een zeer slechte weg en helaas zitten we achterin de bus, dus de meeste hobbels zijn voor ons. Op de rand van de krater gaan we kamperen. Het is er erg koud. Hemd, T-shirt, vest, fleece trui + windjack en nog koud... s Avonds zien we zebras op de camping!

Maandag 4 oktober, dag 18
s Ochtends rijden we in jeeps de krater in, de truck is namelijk niet in staat er weer uit te rijden vanwege de steile weg. Het doel van deze dag is eigenlijk om een leopard (panter) te zien, en voor mij een neushoorn. We rijden daarom vrij snel naar het bos in de krater, aangezien de panter graag in een boom ligt. Helaas vinden we hem niet. We komt er een olifant aanlopen. Heel langzaam loopt hij zon drie meter voor onze jeep de weg over. Zeer indrukwekkend. De andere jeeps zien dit niet, alleen zij hebben de paring van struisvogels gezien. Verder zien we veel gnoes, zebras, hyenas, een servalkat en nog veel meer.

We lunchen op n van de picknickplekken aan het water. De vogels zijn daar zo agressief dat je je broodje in de jeep moet opeten, maar verder is het er erg leuk. Ineens staat er een collega van SHV voor me, ik wist niet dat hij (Henk Scheffers) ook hier was, maar hij had het wel gehoord van mij. Toevallig, we nemen een foto van elkaar.

Na de lunch is onze 24 uur weer bijna voorbij. Je betaalt namelijk entree per 24 uur dat je in het park bent. Wij zijn gisteren na de lunch het park ingereden en moeten er nu dus weer uit. We mogen nog even bij een luxe lodge op de rand van de krater een colaatje of biertje nemen, en uiteraard gebruik maken van wc potten! en dan gaan we weer verder.

Er is een wijziging in de originele planning gemaakt na overleg met de hele groep. Volgens het reisschema zouden we nu doorrijden naar Mto wa Mbu, maar Kip stelt voor een overnachting in Karatou te maken. Hier is een redelijk goede camping en we kunnen hier nog een leuke excursie doen. Iedereen is akkoord.

Dinsdag 5 oktober, dag 19:
We maken een wandeling door Karatou waar we een steenbakkerij bezoeken. Je kan het geen fabriek noemen. Zie ook de fotos, er wordt gewerkt met twee mallen van twee stenen. Alles met de hand en slecht georganiseerd. Wel leuk om te zien hoe ze hier steen fabriceren. Aangezien hier weinig hout is kunnen de mensen namelijk geen huizen van hout en modder maken, de stenen zijn dus noodzakelijk. De stenen kosten 3 dollarcent per stuk. Daarna lopen we door naar een school, zeer goed georganiseerd hier. De school heeft ruim 1600 leerlingen en meer dan 50 leraren. Een druk schema, maar ze doen het goed. 

's middags rijden we naar Mto wa Mbo. Tent opzetten en lekker het zwembad in. De eerste keer een zwembad!! Verder wc potten en een douche die warm is. Erg lux dus allemaal.

Woensdag 6 oktober, dag 20:
Vanochtend maken we een wandeling met gidsen door Mto wa Mbo. We zien huizen en hoe de mensen hier leven. Ze vertellen veel over de cultuur. We krijgen de stam te zien die voornamelijk het houtsnijwerk uit ebbenhout maken. Vervolgens lopen we langs een medicijnman en belanden we in de brouwerij van bananebier. Dit klinkt heftiger dan het is. De bar is klein en we mogen het bier proeven. Ik vond het erg vies. Zuur en het smaakte niet naar bananen. De brouwerij is een grote ketel op een vuur met kokende bananen. Niet erg spannend. De verhalen in de bar zijn wel grappig. We lopen verder door een bananenplantage waar ongeveer 1 miljoen planten staan. Ze verbouwen 30 soorten bomen. Naast de plantage krijgen we een originele afrikaanse lunch. Erg lekker eten. Rijst met een soep en rijst met beef, groentes. Prima.
's Middags rijden we naar Arusha. Vanavond kookt Dick voor het laatst voor ons.

Donderdag 7 oktober, dag 21:
Vanochtend gaan we naar de curiosa markt in Arusha. Het blijkt een grote semi overdekte markt met heel veel kraampjes met curiosa. We kopen een paar dingetjes, maar zijn het na een tijdje wel zat. Al die verkopers die je naar je winkel trekken. We eten lunch in een bar in de stad, vette hap. 's Middags krijgen we de tijd om onze spullen bij elkaar te pakken en in de bar te hangen. Het is de beste bar tot dusver, 2 pooltafels en een dartbord. We vermaken ons
prima en de emailadressen worden alvast uitgewisseld. In de bar krijgen we ons eten, weer een vette hap. Mijn maag is duidelijk niet meer gewend zoveel vet te eten en het gaat tekeer 's avonds....

Vrijdag 8 oktober, dag 22:
Vandaag moesten we al vroeg afscheid nemen van de groep. Om 7.30 uur vertrok onze taxi vanaf de camping naar de busterminal (het hokje waar de bus stond). De bus vertrok om 8.20 uur en om 17.45 uur kwamen we aan bij de busterminal in Dar es Salaam. Het afscheid was wel gek, maar wel lekker dat we nu met z'n tween nog een
weekje hebben. De bus was duidelijk voor de rijkere mensen. Ik denk dat een ticket zo ongeveer 10.000,- Tanzaniaanse Shillingen kost, = 10 US Dollar. In ieder geval veel dames met mooie haren en kleden. Zaten wij daar in onze afritsbroek met T-shirtje. Er waren naast de chauffeur nog twee stewards die voor ons zorgden. Snoepjes en drinken uitdelen. Best goed geregeld. Gelukkig hadden we een lunchpakketje van de camping mee gekregen. Tijdens onze stop van 20 minuutjes
rond 13.00 uur konden we plassen en een lunch kopen. We zagen iedereen vette kip eten. Ik was erg blij met m'n sandwich.
De temperatuur stijgt tot 100 graden Fahrenheid = ong 38 graden Celsius.

We komen aan in ons eenvoudige hotel in Dar es Salaam. Het is zeer eenvoudig, maar gelukkig is het maar voor een nachtje. Er hangt een ventilator boven het bed, echter de ramen kunnen niet dicht en de islamitische roepen en muziek komt luid naar binnen.

Zaterdag 9 oktober, dag 23
Goed onze laatste week was heerlijk. Vanuit Dar es Salaam zijn wij zaterdag met de boot naar Zanzibar vertrokken. We vermoeden enige oplichting van de hoteleigenaar. Harold had van Kip drie enveloppen mee gekregen voor ene meneer Mzumwi. Hij bleek de hotelmanager te zijn. En voor de chauffeur die ons vrijdag opgepikt had en zaterdag naar de haven bracht. En voor het hotel en en voor de boot. In de bootenvelop zat ong 60 dollar. Op ons bootticket stond
15 dollar pp, en de boot deed er twee keer zo lang over als onze verwachting was. Al met al kwamen we dus pas tegen 4 uur aan op zanzibar. Wel balen als je weet dat we met de snelle boot rond dat tijdstip al 2 uur op het strand hadden
gelegen. Maar goed, We moesten weer formulieren en stempels en vanalles in een of ander toeristenbureautje halen voor we een taxirit van 1,5 uur begonnen. Het eiland is heel groen en vlak. Wel leuk om daar overheen te rijden. Ons hotel was
natuurlijk helemaal op de noordpunt, ong 60 km vanaf de haven gok ik. Om 6 uur komen we aan bij Jambo Brothers en zien we idyllische huisjes aan het strand. Wit gekalkt met stro dak, uitzicht op wit zand en azuurblauw water,
bougainville ervoor, ik zal het hier bij laten (zie ook de foto). Het huisje was van binnen vrij oud. Drie tweepersoonsbedden, die allemaal kraakten en waarvan er een gelukkig goed lag. En verder een badkamer met koude douche, wc en wastafel. Geen spiegel, geen tafel, geen stoel, maar wel veel ruimte en natuurlijk bovenstaande buitenkant.
's Avonds is Harold ziek geweest van vochtgebrek. Wel jammer dat dit in een restaurant (een plateau aan het strand) gebeurde. Ze waren er daar niet zo blij mee. Dus vroeg naar bed en heerlijk lang slapen.

Zondag 10 oktober, dag 24                                                                                                                                                          Zondag hebben we lekker niets gedaan. Op het strand zijn, een wandeling door het dorp (20.000 inwoners) gemaakt en via het strand weer terug. Schelpjes zoeken, op het strand liggen, voor het huisje in de schaduw zitten op onze 'geleende' stoelen van de buren. Tja, en nog een beetje uitrusten en genieten. s Avond toch voor de zekerheid naar een ander restaurant. Heerlijk gegeten en eigenlijk weer vroeg naar bed.

Maandag 11 oktober, dag 25                                                                                    Maandag zijn we gaan snorkelen. 's Ochtends om half negen moesten we bij de receptie van ons hotel zijn en daar zou iemand ons ophalen. Wij vroeg ontbijten, 8 uur en daar stond al iemand druk te doen. Na het ontbijt moesten we direkt met hem mee. OK, snorkels halen en in de boot waar al een groep was. Bleek dat de rest van de groep, behalve wij en nog een stel, al om 7.30 bij de boot moest zijn..... hakuna matata. Onderweg zien we dolfijnen! Het snorkelen was super, ik hoop dat de onder water foto's gelukt zijn. We hebben we op twee locaties  gesnorkeld, lunch in de boot. Ervaringen van de reis uitgewisseld met een internationale groep. Jaloers op een stel dat 6 maanden aan het reizen was over de wereld... Erg leuk allemaal.

Dinsdag 12 oktober, dag 26
Dinsdag regende het praktisch de hele dag, dus in badpak op onze veranda.
Temperatuur daalt namelijk niet. Nog even zwemmen en op een droog moment toch nog even op het strand. 's Avonds was het droog en hebben we nog bij een bar biertjes gedronken.

Woensdag 13 oktober, dag 27
Woensdag, onze laatste dag in Nungwi. We hebben om 2 uur de taxi besteld. 's Ochtends regent het helaas weer, maar rond 11 uur wordt het droog. We besluiten nog lekker te lunchen en slaan onze eerste cocktail naar binnen. Heerlijk, met verse ananassap... Nog even snel een duik en de taxi staat klaar. 1,5 uur terug naar Zanzibar stad / Stone Town. Hier heeft het alleen zo hard geregend dat we een eind om moeten lopen omdat de straat onder water staat. Gelukkig komen we droog over. Het hotel ziet er goed uit. Twee kamers, een groot tweepersoonsbed, een schone badkamer, een wc rolhouder en spiegel, lux man... Als we de stad ingaan begint het weer te regenen. Op een manier dat je het gevoel hebt in een regenwoud te zijn. Dikke druppels, veel en warm. Na 15 minuten schuilen besluiten we een kroeg in te gaan. We belanden bij een hotelbar, mooi Arabisch ingericht.
 

Donderdag 14 oktober, dag 28                                                                                                                Donderdag, vandaag vooral uitgetrokken om de stad te bekijken. Het valt mij erg tegen hoe het klimaat is. Het is heel vochtig en warm en de sista  onder de ventilator is echt nodig. Niet lekker hier. We maken voor vrijdag andere
plannen. De stad is best vies en oud. Veel huizen zijn ingestort, ze bouwen hier met dezelfde materialen als op het platteland, alleen bouwen ze drie verdiepingen op elkaar en dat werkt niet.... We bezoeken het museum en het ford. Leuk om iets meer over de cultuur te weten. Er zijn op zanzibar veel verschillende culturen. Het is islamitisch, christelijk, arabisch, indisch en nog een beetje van zichzelf. Ze zijn er trots op dat alle culturen door iedereen gerespecteerd worden en dat dus de moskee naast de kerk staat en daar geen problemen ontstaan. Het probleem wat wij met
de moslims hadden was het ramadan. Het was 's middags moeilijk iets te eten te krijgen...

Vrijdag 15 oktober, dag 29                                                                                                                            Vrijdag, onze laatste dag. We hebben een boottocht geregeld, waarbij we op een paar plekken mogen snorkelen. Het snorkelen is nog mooier dan de vorige keer. Helaas beslaat mijn bril de hele tijd en ik besluit te stoppen. Ik zie toch
niets en ga heel vervelend op het dek liggen zonnen. Harold ligt nog wat langer in het water en ziet onder andere een schilpad en een pijlstaartrog. We komen verder nog bij een eilandje waar landschildpadden zijn, die beesten zijn best
groot en lelijk. 's Avonds gaan we lekker uit eten bij Serena Hotel. Een flesje wijn erbij. We zitten praktisch op het strand, het geruis van de zee op de achtergrond. Super allemaal. We moeten met de taxi terug, want het is niet vertrouwd om die 10 minuten te lopen.

Zaterdag 16 oktober, dag 30
Zaterdag. We worden om 6 uur opgehaald door de chauffeur, het is 26 graden inmiddels. Om 7.30 uur zitten we al in de lucht in het vliegtuig waar 50 mensen in kunnen en om 10.30 vliegen we met de 767 Kenian Airways naar Amsterdam. Met een beetje vertraging komen we om 18.30 uur aan en dan lekker naar huis!

================================================================================================
Wil je meer info over de reis kijk dan op www.shoestring.nl en zoek naar Regio: Africa en Reis: Kenia / Tanzania 23 dagen. Op kenia.pagina.nl en tanzania.pagina.nl staan verder veel links naar internetsites.