Londen 

6 t/m 9 januari 2007

6 januari: Op zaterdagochtend vliegen we met een vroege vlucht vanaf Schiphol naar Londen Heathrow. Vanaf Heathrow kun je op verschillende manieren naar de stad reizen. Het goedkoopst is met de Underground, £ 4 voor een enkele reis, en aangezien we niet vreselijk veel haast hebben maken we hier gebruik van. Ons hotel is aan 'The Grand' ter hoogte van Covent Garden, dus lekker centraal. Om 12.30 uur hebben we met Jose afgesproken, een collega van Mariska, en hij heeft kaarten geregeld voor de voetbalwedstrijd Queens Park Rangers tegen Luton. Dit is een FA cup wedstrijd, vergelijkbaar met bekervoetbal in Nederland, maar dan belangrijker. De wedstrijd is niet van hoogstaand niveau, maar er vallen een paar doelpunten en er wordt hard gewerkt en veel aangevallen. De eindstand is 2-2. 

's Avonds gaan we lekker uit eten in China Town. 

Dag 2: We starten de dag met een wandeling van 8 km. Uiteraard wijken we een aantal keren af van de route omdat je wat extra of anders wilt zien, maar de grote lijn pakken we hieruit. We starten bij de 'horse guards', waar toevallig een wisseling van de wacht bezig is. Vervolgens langs de Big Ben, over de brug, naar London Eye. Dit stond altijd nog op ons lijstje en de bewolking hangt niet te laag, dus we gaan erin. Wachttijden zijn vrij lang, eerst voor het kaartje en vervolgens om erin te komen. Als je dus een kaartje bijvoorbeeld in je hotel kan kopen zou ik dit doen. Het scheelt zo een half uur. Kosten zijn £ 13,50. Vanuit London Eye heb je een super goed uitzicht over de stad, echt een aanrader. En je zit een half uur in de bakjes, dus het is wel de moeite waard!

We lopen door Hyde Park, waar de bomen in bloei staan, het is ook wel lekker qua weer in januari... Bij Piccadilly Circus gaan we even lunchen in een klein café. We lopen richting Leicester Square aangezien we graag morgenavond naar een musical toe willen. Gelukkig kunnen we kaartjes kopen voor 'We Will Rock You', een musical met muziek van Queen. 

Nadat we foto's hebben gemaakt op Leicester Square van de kermis die daar is, lopen we naar Belgo Centraal in Earlham Street, waar we gaan eten. Een industrieel ingericht Belgisch restaurant. Het eten was wel goed, maar het was er niet gezellig aangekleed en de obers waren niet erg aardig. Daarna nog wat foto's maken op Trafalgar Square van de fonteinen.

Dag 3: Vanochtend hebben we een upgrade van ons ontbijt naar een Engels ontbijt, erg lekker om een keertje te doen! Vanochtend staat The Temple op de planning. Dit is een wijk waar The Royal Courts of Justice zijn en ook veel advocaten zijn gevestigd. Weinig toeristen dus op straat en hele mooie huizen/gebouwen. Lincoln's Inn is een gedeelte met een parkje en een Chapel, heel rustgevend en volgens mij een erg mooie plek om te werken. The Old Curiosity Shop is een 17de eeuws winkeltje en bijna zeker de oudste winkel in het centrum van Londen. Het verhaal gaat dat dit winkeltje ten grondslag lag aan de roman van Dickens met dezelfde naam. 

Bij The Royal Courts of Justice is het heel druk, er staan allemaal mensen met (foto) camera's en verslaggevers. Mariska vraagt een van de verslaggevers wat er eigenlijk aan de hand is en het blijkt dat er "A inquiry for an inquire since the last inquiry was inconclusive" is. Dit gaat over Diana en het dodelijke ongeluk. Blijkbaar is de vorige uitspraak van de rechter niet voldoende concluderend geweest en er is nu een onderzoek of er een nieuw onderzoek gestart kan worden naar het ongeluk. Het leuke is dat The Royal Courts vrij van toegang zijn, mits je geen foto's neemt. Wij gaan naar binnen en kunnen, na controle, doorlopen en plaatsnemen op de tribune van de rechtbank. De rechter, met pruik, zegt nog een paar woorden en dan is er een pauze. Wij vertrekken meteen weer, want we kunnen het toch niet volgen en willen niet moeten wachten tot de volgende pauze. Als we naar buiten lopen komen er allemaal camera's en verslaggevers op ons af en het duurt even voordat wij het in de gaten hebben dat meneer Fayed achter ons loopt. Cameramensen zijn niet blij met ons. Ik pak snel ons fototoestel en weet nog net een foto van meneer Fayed te maken. Spannend!!

We lunchen in Ye Olde Cheshire Cheese, een prachtig oude herberg. Delen van het gebouw dateren uit 1667, na de herbouw na de Grote Brand. Gasten waren vaak literaire intelligentsia, onder wie Mark Twain en Charles Dickens. De pub heeft nog steeds de 18de eeuwse indeling van kleine kamers met open haard, tafels en banken in plaats van er één groot café van te maken.

's Middags gaan we naar Tate Modern, een filiaal van Tate Britain, gelocaliseerd in de voormalige electriciteitscentrale aan de zuidelijke oever van de Theems.  We lopen bij St. Pauls Cathedral de Milleniumbrug op en kunnen daar het museum in. We bekijken 2 collecties in het museum en zijn erg onder de indruk van de kwaliteit en diversiteit. Zeker een aanrader om naar toe te gaan. Kosten voor Tate zijn verschillend per collectie, voor de meeste hoef je niets te betalen, voor een aantal het toch wel hoge bedrag van £ 7.  Met de Underground gaan we naar 'The City' waar we naar Leaden Hall Market gaan, een mooi victoriaans winkelcentrum uit de 19de eeuw.

We eten even snel in de pub voordat we vertrekken naar de musical in het Dominican Theatre. De show is erg leuk en duurt bijna 3 uur. 

Dag 4: Mariska vertrekt naar haar werk en Harold heeft nog een dagje voor zichzelf.