Reisverslag Oslo

Een jaar geleden zijn onze vrienden Bas en Silje verhuisd naar Noorwegen, Slependen, een dorpje ten zuiden van Oslo. Vorig jaar zijn ze een paar keer in Nederland geweest, maar wij wilden graag een keer naar Oslo om hen op te zoeken en dat hebben we het eerste weekend van februari 2005 gedaan.

De foto’s van dit bezoekje zijn te vinden in het fotoalbum ‘Oslo’ en hieronder een kort verslag.

Vrijdag

Ons vliegtuig vertrekt na een uur vertraging vanwege mist, van Schiphol. We gaan naar Oslo, we zijn nog nooit zo noordelijk op reis geweest. Vanaf het vliegveld Oslo kunnen we met de flytoget naar een dorpje net ten zuiden van Oslo. Silje komt er net aan gesjeest in een peugeotje. Het is goed om elkaar weer te zien. ’s Middags kletsen we bij en Bas komt ook vroeg naar huis. We ontmoeten de moeder van Silje en uiteraard de hond.

Zaterdag

Na het ontbijt gaan Bas en Silje boodschappen doen, waarna we vertrekken richting centrum Oslo. We beginnen onze stadswandeling bij het paleis van de koning, er is net een wisseling van wacht. En we lopen richting het Centraal Station langs een beeld van Silje haar over-over-betovergrootvader, het parlement en slaan af naar het fort. In het nieuwe uitgaanscentrum lunchen we en we rijden met de auto naar het Vigeland park. Dit park staat vol met beelden van naakte mannen, vrouwen en kinderen. Erg indrukwekkend. Thuis drinken we een borrel voordat we uit eten gaan bij een sushibar, lekkere verse vis. Daarna gaan nemen we nog een biertje in de kroeg (Harry’s).

Zondag

We beginnen bij Holmenkollen, de skischans waar eens per jaar een belangrijke wedstrijd gesprongen wordt. Met de lift naar boven en na een paar trappen heb je bij helder weer een prachtig uitzicht over Oslo, helaas is het grijs en bewolkt, maar het blijft mooi en hoog. In de skisimulator voelen we hoe snel je naar beneden gaat. Vervolgens rijden we naar het Folkemuseum, waar we oude bouwstijlen kunnen bekijken. In de zomer worden in de meeste huisjes nog ambachten tentoongesteld, nu is er vanwege het laagseizoen niet heel veel te doen. Maar met name de staafkerk is mooi en we leren veel over het drankgebruik van de Noren vroeger. Zie hieronder de tekst:

"At the beginning of the 20th century it was still acceptable to drink at the workplace. At a construction site in Sarpsborg in 1905 - 1908 there was such a high level of alcohol consumption among the workers that a man was hired for the sole purpose of going to town to buy beer and spirits. When the manager complained about the drunkenness, the foreman replied, "The workers must be allowed to drink if construction is to progress". The following exchange took place at a factory in Alendal in around 1900: a foreman complained to one of the workers, "I believe that everyone of you is drunk!". The worker countered, "Yes, and that is why we are working so well!"

Maandag

’s Ochtends willen we een museum in Oslo bezoeken, we hebben gechecked of hij op maandag open is, maar als we daar staan blijkt dat er gerestaureerd wordt. We kopen een souvenir en vertrekken voor een wandeling rond een meer. Om half drie zetten we Silje af bij haar werk en wij verzorgen het eten. ’s Avonds nemen we afscheid van elkaar, Bas en Silje moeten weer werken dinsdag.

Dinsdag

We vertrekken met de trein naar de stad, we bezoeken het Zeevaartmuseum en vertrekken daarna weer naar Nederland.