Parijs

23 september tot en met 27 september 2005

Wat is Parijs toch een heerlijke stad om te zijn. Onze tweede keer samen naar Parijs is dan ook weer een zeer geslaagd weekend geweest.

We hebben de reis geboekt bij NS en zijn met de Thalys naar Parijs gereisd, dit is zeer confortabel en raad ik zeker aan. Qua kosten zal het niet zoveel verschillen of je met de trein of het vliegtuig reist, het voordeel vind ik dat je niet hoeft te wachten voor het vertrek. Via NS hebben we ook het hotel geboekt, Hotel d’Albe .
Het hotel was erg netjes, de kamer was niet heel groot, maar voorzien van alle noodzakelijke service. De locatie was goed. Aan de rand van een uitgaansgebied met restaurants, barretjes, en dergelijke. Tegenover een metro halte, praktisch aan de Seine.

Vrijdag zijn we na aankomst gestart met een wandeling door de wijk Marais, een joodse wijk. Je komt onderweg een enkele keer joden tegen in zwarte kleren met een cappeltje en een doosje op het voorhoofd. Verder natuurlijk een aantal traditionele eettentjes. Verder is Marais een winkelgebied met leuke (luxe) winkeltjes, zowel kleding, bijouterie als wijn, honing, en andere luxe artikelen.

’s Avonds uit eten in Quatier Latin. Er zijn daar veel studenten/toeristen gelegenheden waar goedkope menu’s voor zijn. Wij hebben dit ook geprobeerd, maar het was niet een succes. Je kan er lekker eten, maar kies iets van de kaart. Na het eten zijn we op zoek gegaan naar een goede kroeg en we zijn in een Irish Pub beland, erg leuk maar vrij duur drinken. Daarna een Jazzkelder ( Caveau de la Huchette ) ingegaan, een live band waarbij ge-stijldanst werd. Heel erg leuk!! Goede muziek en een leuke sfeer. Buiten op het aanplakbord kun je zien wie er optreden de komende 2 maanden.

Na een goede nachtrust en een goed ontbijtbuffet zijn we zaterdag vertrokken naar Montmatre. We hebben dit gedaan door een wandeling te lopen die begon in de ‘afrikaanse’ wijk. Veel kleine winkeltjes die van alles verkopen. Op het plein een hele groep mannen die hele belangrijke zaken aan het bespreken zijn, of natuurlijk de laatste roddels... Daarna langs de Moulin Rouge de berg op richting de Sacre Coeur. Wij zijn niet via de welbekende trappen naar boven gelopen maar ‘achterlangs’. Dit is een leuke wandeling door de wijk zelf. Je komt uit bij het Place du Tetre, het bekende plein met de kunstenaars. Kom hier niet te vroeg, want dan zijn ze nog niet aan het werk, rond het middaguur is leuk; muzikanten, schilders, karikaturen, ‘standbeelden’, van alles wat. Achter het plein is een klein museum met een aardige collectie van Salvator Dali. Dit is erg aan te raden, een leuke combinatie van schilderkunst en beeldende kunst. Bijzonder is dat je continue iemand iets hoort vertellen in het Spaans, en dit is de kunstenaar zelf. De collectie is een erfenis van Dali aan Parijs, waar hij lange tijd heeft gewoond. Voor de liefhebbers is er een verkooppunt met originele stukken naast het museum, uiteraard in gelimiteerde edities. Vanaf de Sacre Coeur zijn we via de trappen weer naar beneden gelopen, naar het einde van de wandeling.

’s Middags zijn we op de Arc de Triomphe geweest, de bekende poort aan het begin van de Champs d’Elisee. De 265 treden beklommen en we zijn even boven geweest. Aangezien het bewolkt was is het uitzicht niet super. Voor de mensen die geinteresseerd zijn is er een tentoonstelling bovenin de Arc over de oorlog. Onder de Arc is dan ook de eeuwige vlam waar de gevallenden herdacht worden. Toevallig was er zaterdagmiddag ook een officiele herdenking gaande. Wij zijn op een bankje aan de rand van het plein gaan zitten kijken. Op een gegeven moment kwam alle aanwezige politie in actie en werd al het verkeer stopgezet, vervolgens stak een grote drumband de weg over naar de Arc toe, daarachter nog een groot aantal mensen waaronder veteranen. Daarna bleef het nog lang onrustig. Aangezien de keuze aan barretjes groot is in Quatier Latin hebben we de volgende bezocht, een coctail bar genaamd: Cocktails & Dreams (waar heb ik dit eerder gezien??) waar we een paar biertjes hebben gedronken.

We zijn gaan eten bij Ze Kitchen Galery , een restaurant een combinatie van de Aziatische/Franse keuken (fusion cooking). Het restaurant ligt in de wijk Saint Germain des Pres, vlakbij Quatier Latin. Vanuit het restaurant kijk je in de keuken, waar druk aan het eten wordt gewerkt. Het eten is lekker vers en heerlijk. De kosten voor driegangen zijn ongeveer EUR 50 pp, dus niet goedkoop. Vind je de prijs niet zo’n probleem (en ook als je het te duur vindt) dan zou ik aanraden hier te gaan eten. Uiteraard na het eten nog even een biertje gedronken, nu in een bruin cafe met Eurosport op tv.

Zondagochtend beginnen we in het Louvre. Harold was er nog nooit geweest, en na het lezen van ‘Da Vinci Code’ (Dan Brown) moesten we natuurlijk even kijken. Het museum is oorspronkelijk het paleis van Lodewijk XIV, hierna is het opengesteld als museum. Er is een uitgebreide collectie en wij hebben een selectie hiervan bekeken. Chauvinistisch als we zijn hebben we Nederlandse schilderkunst uit de 16, 17 en 18de eeuw bekeken met als topper 2 schilderijen van Johannes Vermeer. Verder mijn grote liefde; glimmertjes, in het Louvre is een collectie kroonjuwelen te bezichtigen. Uiteraard hebben we ook de Mona Lisa bekeken. Naast het Louvre is een heerlijk park waar je op ‘luie’ stoelen kan uitrusten van de enorme afstanden die je binnen aflegt.

Na de lunch in het park vertrekken we naar de wijk Saint Germain des Pres, waar we een wandeling willen maken. Al snel blijkt dat alle dingen die een wandeling hier leuk maken, winkeltjes en galeries, allemaal dicht zijn. We besluiten de wandeling later (nog een keer) te gaan doen en zoeken de kroeg op. ’s Avonds een maaltijd a la carte in Quatier Latin bij de griek, live muziek erbij. Helaas moet de vrouw van de eigenaar de hele avond dansen en zij ziet er niet erg gemotiveerd uit. Het eten was in ieder geval goed. Na het eten vertrekken we richting de eiffeltoren, aangezien we daar aan boord willen van een rondvaartboot. We kunnen met de laatste rondrit mee en genieten van de verlichte kades en gebouwen van Parijs. De avond is helder (en koud) dus dit belooft een goede zonnige dag maandag.

We gaan maandagochtend de Eiffeltoren beklimmen. Het weer is zonnig en we kunnen ver kijken. Helaas een lange rij voor de lift dus de eerste twee verdiepingen (ruim 650 treden) gaan we lopend. Gelukkig is er na elke 60/70 treden een poster met een stuk over 100 jaar Eiffeltoren, een goed moment om even op adem te komen. Daarna gaat er alleen maar een lift naar boven. Het uitzicht blijft goed, het is zo ontzettend hoog. Natuurlijk zijn we daarna het park nog doorgelopen om een goede foto van de toren te kunnen maken.

Bij Centre Pompidou eten we een crepe naast de kunstige fonteinen, vervolgens gaan naar binnen voor het Museum van Moderne Kunst. De tentoonstelling had het thema: Big Bang en dit was in verschillende onderdelen weergegeven. Het was een leuke combinatie van schilderkunst, beeldende kunst, films, muziek en lichteffecten. De kunst was allemaal uit de 20ste eeuw en we hebben natuurlijk weer een paar nederlandse kunstenaars geidentificeerd: Rietveld, Mondriaan. Naast de vaste collectie was er ook nog een extra tentoonstelling, maar die hebben we niet bezocht. Achteraf helemaal niet erg, de normale tentoonstelling was al redelijk veel en het was genoeg. Bovenop het Centre is een modern cafe gemaakt waar we een frisje hebben gedronken.

’s Avonds eten we bij de Chinees-Vietnamees, altijd erg lekker om in Frankrijk bij de Chinees te eten. Daarna nog een paar biertjes in de kroeg en lekker slapen.

De laatste dag is aangebroken, dinsdag. Eigenlijk hebben we alles wat we wilden al gedaan dus nu is het voor de ‘nice to do’. We zijn naar de begraafplaats geweest, die overigens erg groot is, en hebben het graf van Jim Morrison, Edith Piaf en Oscar Wilde bezocht. Ik heb niet zoveel met begraafplaatsen, maar in Frankrijk weten ze er altijd completen huisjes van te maken. De graven van Morrison en Piaf waren zeer bescheiden, het graf van Wilde was pompeus. Het was mooi weer, dus prima om daar een wandeling te maken.

We besluiten alsnog de wandeling in Saint Germain des Pres te doen en lunchen daar uitgebreid. Saint Germain des Pres is een erg gezellige wijk met veel galleries, antiek, bijouteries en overige winkeltjes en natuurlijk cafe’s en brasseries. De wandeling eindigt in Parc Luxembourg, een groot park waar weer gerelaxed kan worden op de vele stoelen die daar staan. Genietend van de aangelegde tuinen en fonteinen. Als afsluiter neem ik een coctail (en Harold een biertje) in Coctails & Dreams.

Rond 17.30 uur vertrekken we naar het hotel om onze bagage op te halen en naar Gare du Nord af te reizen. Uiteraard zijn we weer veel te vroeg op het station, maar er is wel even tijd om een broodje en wat drinken te kopen voor onderweg. Om 18.55 vertrekken we en om 23.00 uur zijn we op Utrecht Centraal. Lekker relaxed gereist, geen vertraging (met dank aan de NS/Prorail) en voor middernacht weer thuis. Lekker slapen en de volgende dag weer aan het werk.