Schotland 

24 mei t/m 5 juni

Dag 1: Vertrekdag 24 mei 2003 vanuit IJmuiden, om 18.00 uur vertrekt de boot naar NewCastle in Engeland. We nemen de auto mee, want we zijn van plan de westkust te ontdekken.

Dag 2: We worden wakker op de boot en arriveren om 9.00 uur plaatselijke tijd in NewCastle. Ons eerste doel is Hadrian’s Wall in Engeland, we stoppen bij een ruïne dit was wel leuk. Verder vond ik het niet erg indrukwekkend, de route was wel mooi. We draaien de snelweg op en gaan naar Glasgow. We rijden langs de zuidkant van Glasgow, waardoor we door forensendorpen rijden. Dit betekent veel rotondes, dus een goede oefening voor het links rijden. We de brug over de “river Clyde” en rijden naar het noorden, richting Loch Lomond. De bedoeling is om ergens aan de westkust van Loch Lomond te gaan overnachten. Het is wel een beetje grijs, maar droog dus we willen kamperen. De eerste twee campings hebben òf geen ruimte òf geen plekken voor een tent. We worden doorverwezen naar een camping aan een ander meer, Loch Long, dit is een zeearm. Helaas halen we hierdoor niet de noordkant van Loch Lomond en dus de door Lesley (collega) aanbevolen pub missen we. De camping is even voorbij Tarbet in Ardgartan. Ardgartan is alleen deze camping en we moeten met de auto om de punt van het meer heen voor eten. De camping ligt mooi, vanaf onze plek hebben we uitzicht op het meer en als we beginnen met het opzetten van de tent trekt de lucht helemaal open. We maken een korte wandeling voor het eten. In het bos groeien/bloeien allemaal kleine paarse bloemetjes. In Arrochar vinden we een pub/restaurant. Helaas is het niet meer mogelijk om in de pub te eten en we gaan voor het restaurant. Het is erg veel en erg lekker, maar ook erg snel. We hebben het gevoel dat er na ons nog meer mensen moeten eten. Terug op de camping nemen we een whisky, het is helder en vrij koud. Vroeg naar bed dus.

Dag 3: We zijn vroeg wakker en om 9.30 uur zitten we met ontbijt weer in de auto. Vandaag rijden we niet zo heel ver. Het doel is Oban. Vrij snel maken we onze eerste stop om ons ontbijt te eten, bij “Rest and be Thankfull”. Op een romaans bruggetje kijken we uit op een veld waar 2 herten aan het rondrennen zijn. Helaas miezert het en gaan we snel weer verder. Langs de noordkant van Loch Fyne (zeearm) tot Inverary. We drinken (lekkere) koffie in een klein cafeetje in een steegje. Daarna een wandeling langs Inverary Castle. We halen daar een ijsje en wandelen rustig terug naar onze auto. We rijden naar het noorden over de A819 en in de punt van Loch Awe zien we Kilchurn Castle, veel mensen die foto’s nemen. Even voorbij het dorpje Loch Awe is een “schone” energiecentrale met behulp van water. We willen de rondleiding gaan doen, maar moeten 1 ½ uur wachten dus we rijden door. Bij de rondleiding zou je de Ben Cruachan ingaan en de mechanieken zien. Onze volgende stop is in Taynuilt bij “Bonawe Furnace”. Dit is een Iron smelter. In de bossen werd Charcole gemaakt en in ovens werd ijzer gewonnen uit ijzererts. Een hele leuke tentoonstelling over technieken en het werk van vroeger in deze omgeving. Hierna rijden we door naar Oban. Bij de TIC reserveren we een Bed & Breakfast bij Mrs Mac Gregor, zij woont even buiten het centrum van Oban. Het is een nette kamer met een stevig ontbijt. Na onze spullen te hebben gedropt lopen we het stadje in, waar we wat drinken en eten. Ook boeken we de boot voor de overtocht naar Mull. De leukste kroeg waar we iets gedronken hebben was Aulay’s Bar, er was een rugby wedstrijd op televisie.

Dag 4: Om 8.15 uur worden we voor het ontbijt verwacht en er is flink gekookt door Mrs Mac Gregor. Na een stop bij de COOP nemen we om 10.30 uur de boot naar Mull / Craignure. We zaten op de Old Castle Cruise, dat betekent dat de boottocht 1 ¼ uur duurt in plaats van ¾ uur plus dat je 4 kastelen ziet. Wel grappig. Vanuit Craignure rijden we naar Fionnport, de zuidwest punt van het eiland. Een mooie route over voornamelijk single track roads, met veel schapen en koeien op en naast de weg. In Fionnport hebben we de boot naar het eiland Iona genomen. Dit viel een beetje tegen. Het was erg mistig waardoor we Mull bijna niet konden zien, verder liepen we praktisch in een optocht van toeristen over het eiland. We nemen de volgende boot terug. We willen in Tobermory (noord) overnachten en nemen de scenic route. Het is een erg mooie route door het kale landschap. De route is alleen ook niet zo snel en wij zijn pas tegen 18.00 uur in Tobermory. Tobermory is een havenstadje met allemaal gekleurde huisjes op een rij. De rij erachter ligt gelijk 5 meter hoger. Doel is dus een B&B aan het water. We parkeren de auto aan de ene kant van het stadje en lopen de hele rij af. Alles vol. Als we terug zijn blijkt dat een B&B vlakbij de auto nog plek heeft. Het is het tweede huis rechts van de “Mishnish”, het cafe van Tobermory. De eigenaresse van het B&B  heet Donna en de kamers zijn echt in haar huis. Dit in tegenstelling tot bij Mrs Mac  Gregor, zij had twee huizen, 1 B&B en 1 voor haarzelf. Donna blijkt een ontzettend aardige vrouw, ze is heel religieus en woont hier ook vanwege de mystiek. De slaapkamer is groot, de badkamer klein, deze moeten we weer delen. Als we de spullen boven hebben gebracht lopen we het stadje door. We belanden bij een bar aan de andere kant, we eten hier ‘goedkoop’ gefrituurd. Daarna gaan we voor een plaats bij de openhaard in de “Mishnish”, hetgeen vrij snel lukt. Bij Donna kijken we nog even naar het weer en we liggen op tijd in bed.

Dag 5: Het ontbijt wordt om 8.30 uur geserveerd. Er blijken nog 2 gasten te zijn: Pete & Hazel. Wel gezellig dat je met andere gasten aan de praat raakt. Het eten is weer goed; ei, spek, tomaat, champignons, toast, jus d’orange, thee, koffie. We lopen langs de bakker, supermarkt, kaartenwinkel en chocolaterie voordat we om 10.00 uur weer gaan rijden. Het doel is Skye, wellicht Broadford. We nemen de boot van Fishnish naar Lochaline, een kwartier varen. We hebben geluk en kunnen met de eerste boot mee. Van Lochaline tot Mallaig is een mooie route, maar niet heel bijzonder. We maken ergens aan de kant van een Loch een leuke korte wandeling over houtsnippers. We rijden verder en het wordt steeds mooier. Vanaf Arisaig kun je langs de kust rijden. Hier zijn allemaal witte stranden. Heel apart en mooi! Bij de boot vanuit Mallaig hebben we weer geluk. De boot die we misschien zouden halen heeft een half uur vertraging, waardoor we meekunnen.

Vanaf Armadale is het nog een klein stukje rijden naar Broadford. Bij de TIC zijn ze niet zo behulpzaam als in Oban. We krijgen een boekje en veel succes. Gelukkig hoeven we niet zo heel lang te zoeken. We komen aan de oostkant van het dorp terecht bij Philip & Viera. Nadat we onze spullen naar de slaapkamer hebben gebracht worden we geïnviteerd voor thee in de huiskamer. Philip & Viera hebben ook 2 huizen. De slaapkamer is niet heel groot en er staat een douchecel in. De wc is op de gang, maar wel alleen voor ons. Viera komt uit Slowakije en samen met Philip (oud) voorganger bij een kerk is het een vreemd gezelschap. Bij het theedrinken is ook Vince, een andere gast, het Duitse stel vertrekt net voor het eten. Vince heeft gisteren zijn honderdste munro gelopen: dit zijn bergen van meer dan 3000 foot = 914 meter hoog. Vandaag was de bewolking te laag. Na de thee vertrekken wij ook naar “Claymore”, de pub/restaurant vlakbij. We eten lekker en nemen een toetje. We gaan nog even bij het Duitse stel in de woonkamer zitten. De tv nog even aan (champions leage final) Ook Vince en Philip komen er nog even bij. De Duitse jongen vraagt zich af of iedereen òf bijna iedereen wiet rookt in Nederland. Het is een gezellige avond.

Dag 6: Om 8.30 uur eten we met alle gasten uitgebreid. We kijken nog even bij Philip in zijn werkplaats waar hij aan houtbewerking doet. Het doel is vandaag Portree, het grootste stadje van het eiland. Eerst gaan we naar Elgol en even ten noorden van Elgol maken we een wandeling van 3 uur naar het water. Heerlijk, even wat anders. We rijden door naar Portree en aangezien het iets opklaart besluiten we de camping op te zoeken. Hier blijven we 2 nachten. Het is ongeveer 25 minuten lopen naar het dorp en we belanden in een hotel/pub, waar we ook eten. Daarna drinken we nog iets in de Inn.

Dag 7: We halen ontbijt in het dorp en beginnen aan een rondrit over Skye. Eerst komen langs de “Old man of Storr”. Een op zich staande rots voor de rots Storr. Daarna rijden we langs Kilt rock, een steile kustlijn waar veel wild gezien wordt. Niet door ons natuurlijk. Heel mooi, maar het is genieten met nog 50 toeristen. Even verder snijden we de noordelijke punt af via een soort van pas waar we een klein stukje lopen. Wederom tegelijk met nog een heleboel toeristen, bank holiday? In de afdaling overrijden we bijna een schaap. Langs de westkust rijden we zuidwaarts Trotternish af. Bij Uig (spreek uit Oeig) kopen we nog iets bij The Isle of Skye Brewery. Op Waternish rijden we via de west kant weer naar het noorden. In Stein drinken we thee. Stein is een plaatsje aan de kust met ongeveer 26 witte huisjes, echt een aanrader voor de rustzoeker. Er is een goede Inn. Op de noordpunt van Waternish rijden we een rondje en stoppen bij een uitzichtpunt. Volgens de local daar kun je bij helder weer de buiten Hebriden goed zien. Het weer is heerlijk, alleen nevelig. Via dezelfde weg langs Stein rijden we terug.

Bij Dunvegan Castle besluiten we toch een kasteel te bezoeken. Dit kasteel is eigendom van de Clan MacCleod. De tuinen zijn niet heel bijzonder, vooral groot. Het kasteel is van buiten geheel gepleisterd. Binnen zien we veel over oude Clanheersters. Op de stamboom is goed te zien dat er vroeger veel werd gevochten, ze gingen allemaal jong dood. Vanaf Dunvegan rijden we via het zuiden weer naar Portree, naar de camping. We gaan eten in de Inn, mijn bonus moet op mijn rekening staan, dus ik trakteer!

Dag 8: We blijken toch weer meer rommel te hebben gemaakt na 2 nachten en het kost daarom iets meer tijd om weg te komen. De douches zijn nu gelukkig wel warm. We rijden direct naar de brug Kyle of Lochalsh, naar het vaste land. We nemen de scenic route met als Gairloch. Daarvoor nemen we eerst de weg naar Applecross. We moeten daarvoor de steilste bergpas van deze vakantie nemen. We komen daar een vrouw tegen die geen voorrang geeft aan stijgend verkeer op de single track road en een man met een kokende motor (van de auto) op de top. We zijn hem op de weg naar beneden niet meer tegen gekomen. In AppleCross eten we een boterham met  zalm in de Inn en rijden door richting Kinlochewe. Aan Loch Maree geven we een kaart en fles champagne af aan een kennis/collega van een collega. Zij is niet thuis, dus we zetten het op haar stoep op Letterewe pier. Aan de andere kant van Loch Maree staat het landgoed Letterewe van P. Fentener van Vlissingen. We kamperen in Gairloch op het Holiday Park, met in het weiland naast ons Schotse Hooglanders. Helaas houdt mijn schriftje hier op, dus ik moet nu afgaan op de foto’s en herinnering.

Dag 9: Het doel vandaag is Cannich, via Inverness. We komen eerst langs de Falls of Rogie, hier is een zalmvisserij. Via Inverness rijden we naar Loch Ness en hier laat ik ons fototoestel stuk vallen. Niet handig! Het dorp bij Loch Ness is heel erg toeristisch en we rijden snel door naar Glenn Afric. Hier gaan we weer kamperen.

Dag 10:We beginnen met een ontbijt in het enige restaurant in de omgeving. Onze tent kan dan ook even drogen want we hebben een buitje gehad. Gelukkig breekt de zon door en we rijden naar Glenn Afric waar we een heerlijke wandeling maken. We rijden terug naar Loch Ness en rijden zuidwaarts langs het water. In Fort Augustus stoppen we bij de 5 sluizen die een hoogteverschil van 12 meter overbruggen. Dit is de overgang van Loch Ness naar het Caledonian Canal. We rijden door tot Fort William, waar we in de kroeg horen dat Utrecht de beker heeft gewonnen! We kopen hier wat souvenirs en we vinden een slaapplaats in een en-suite complex vlakbij het centrum. Dit klinkt leuker dan het was, er zat namelijk geen ontbijt bij.

Dag 11:We maken een heerlijke wandeling langs Glenn Nevis, je kan hier ook een dagtocht maken om Ben Nevis te beklimmen, helaas hadden we daar geen tijd voor. We verlaten de Highlands en rijden naar Stirling, onze laatste stop voor de boot. Via de TIC vinden we een B&B Queens Guest House, met het mooiste bed. ’s Middags rijden we naar een dorpje vlakbij Stirling om op bezoek te gaan bij Timo, een studievriend die hier woont. Hij was gelukkig thuis en het was erg leuk hem weer te ontmoeten.

Dag 12: We bezoeken Stirling Castle en beklimmen het William Wallace monument. Je hebt van hier een fantastisch uitzicht over de omgeving. We moeten gauw verder richting de boot, het is nog een stuk rijden. De boot vertrekt om 18.00 uur en we genieten nog na van onze vakantie. Lekker eten op de boot en een afzakkertje in de bar (met piano en pianist).

Dag 13: Om 10.00 uur plaatselijke tijd arriveren we in Ijmuiden. Helaas deze vakantie is weer voorbij. We gaan zeker nog een keer naar Schotland, maar we gaan wel minder ver rijden. Tijdens deze vakantie hebben we alles voornamelijk uit de auto gezien en  dat zou ik graag anders doen.